מערכת החינוך שלנו בצרות גדולות. זה לא סוד שהמשכורות מגוכחות, שיום העבודה קצר להחריד ושהסמכות ברצפה אבל מה עושים?
ובכן יש לי הצעת שיפור קטנה ולדעתי חשובה מאד.
מאלצים תלמידים להכין שיעורי בית.
ניתקלתי בתופעה אצלנו ובעוד כמה מקומות, תלמידים מגלים שניתן לא להכין שיעורי בית ולא לקבל שום עונש. ניתן להכשל במבחן ולהמשיך לשנה הבאה, ניתן לזלזל במורה ולקבל הפסקה. כאן אני מניח שהבנתם שאני מאלו שחושבים שסמכות המורה חשובה מאד לתלמיד.
ילדינו בוחנים את גבולות עולמם כל היום והלילה. מתי מותר ללכת לישון, איזו תכנית מותר לראות בטלויזיה, מאיזה גובה אני יכול לקפוץ וכן הלאה. זה ממשיך בבית הספר, אבל שם זה מסתיים. רובם מגלים שבבית הספר אין גבולות. ילדה (17) שנכשלה בארבעה מקצועות בסוף שנת הלימודים עברה לשנה הבאה בלי שום בעיה והמשיכה ללמוד למרות שברור שחסר לה בסיס להמשך הלימודים.
מה היא למדה מזה? שכל דבר בחיים אפשר לחפף כי שום דבר לא יקרה למי שעושה עבודה גרועה.
חשבתי שזה רק בבית הספר אבל אז נתקלתי בזה בחיי ובעבודה והבנתי שהלקח נלמד בכל הרמות וכל מוצר ישראלי שאני קונה הוא ברמה נמוכה. בוכנות, ברזים, תכנות, שירות, ממשל והרשימה רק מתארכת. כאשר אני סוף סוף מוצא יצרן טוב אני מוכן לשלם כמעט כל מחיר כדי לקבל את המוצרים שלו ולרוב אני מגלה שעוד אנשים גילו אותו ואז הוא מוצף עבודה.
לדעתי הבסיס לבעיה הזו הוא בבית הספר שאינו מציב גבולות. ילד החווה את ילדותו כמקום בו הכל נסלח והכשלונות הם למעשה הצלחה גדל וממשיך בדרכו לעשות חצי עבודה.
אני חושש גם מהבלבול שנוצר בילדים המקבלים נכשל ובכל זאת מקודמים הלאה, איזה מסר מבולבל הם מקבלים. איך הם יבינו בהמשך מה טוב ומה רע, איזו הערכה עצמית יקבל ילד שקיבל תעודה גרועה ועימה לא באה שום דרישה לשיפור?
אז מה ההצעה? לא לאפשר להתחמק משיעורי בית ועבודות. לא לקדם נכשלים.
זה הכל. שיעורי בית שלא נעשים ייעשו בסוף היום תחת השגחת מורה. הילד לא ילך הביתה עד שסיים אותם. אני בטוח שניתן להקצות מורה יחיד בכל בית הספר לסוף היום.
כישלון במבחן הוא כבר בעיה גדולה יותר כי הוא מחייב שיעורים נוספים. ילד שאינו מבין ומפנים את החומר כמובן שצריך להשקיע בו יותר אך ילד שלא הכין את שיעוריו יגיע למבחן לא מוכן וכמובן ייכשל.
ברור שקשה למלא את התנאי הזה אם אין גיבוי מהממשל. שאלו את המורה של ילדכם מתי מותר לו להגיד לתלמיד שהוא לא עולה כיתה? התשובה היא אף פעם. כן משרד החינוך לא מרשה זאת.
אז זה מה שאנחנו צריכים לעשות, לבדוק כל יום מה הילד צריך להגיש כשיעורי בית ולדרוש את סיומם מיד. אל תתנו לילד שלכם לקבל את הרושם שניתן לעשות חצי עבודה ולקבל פרס.